Een communicatieplan op 1 A4

door | mrt 14, 2016 | #Community building, #Strategie | 165 reacties

Communicatieplannen, ik heb er heel veel opgeleverd in mijn carrière. En ja, er zijn ook genoeg van in de la blijven liggen. Als het niet mijn la was, dan was het wel die van mijn opdrachtgever.  Jammer en achteraf natuurlijk zonde van de tijd. Het zegt ook wat over de kwaliteit van mijn plannen en het nut ervan. De plannen werden planningen of alleen een plan van aanpak. Hierdoor miste ik het strategisch kader, wat ik dan ook in mindere mate besprak met mijn opdrachtgever. Ook was daar het gevaar dat ik de uitvoering amper toetste aan het strategisch kader.

Een communicatieplan op 1 A4 dat niet in de la belandt

Gelukkig bood een jaar geleden mijn heldin Betteke van Ruler hulp. Wat fijn Betteke dat je mijn vak het strategisch communicatie frame hebt gegeven. Het frame voorkomt het denken in middelen (“ik wil een video”). Het dwingt je tot het maken van scherpe keuzes. En dat op 1 a4!  Het zorgt ervoor dat ik mijn communicatievisie bespreek en duidelijker de  verantwoordelijkheid neem voor mijn werk.

Wat kun je hier mee?

Ik leg je het frame graag uit in dit artikel. Als opdrachtgever is het goed om te beseffen dat je eens met je communicatieadviseur moet praten over visie en verantwoordelijkheid. Werk jij als communicatieadviseur? Dan geeft dit frame je handvatten waarmee je volledig kunt zijn in het maken van een communicatiestrategie. Het zorgt er voor dat je niet blijft hangen in de operationele strategie en dat je duidelijke afspraken maakt over waar jouw verantwoordelijkheid ligt.

Wil je aan de slag met het strategische communicatie frame?

Wij leggen je uit hoe wij werken met het frame en geven je tips, tricks en tools. Heb je hulp nodig? Onze experts staan voor je klaar.

De 8 bouwstenen: van visie tot aanpak

Het frame bestaat uit 8 bouwstenen die samen de hoofdlijnen van de strategie bepalen voor de communicatie. De bouwstenen visie, interne situatie, ambitie en externe situatie aan de linkerkant helpen je om richting te kiezen. Erg belangrijk vind ik het benoemen van je communicatievisie die voortvloeit in alles wat je doet. Onder in lees je mijn communicatievisie. De bouwstenen interne situatie – waaronder ook de stijl van het huis valt (dit is wat anders dan de huisstijl) – en externe communicatie spreken voor zich. Erg leuk vind ik de middelste bouwstenen: wat is de ambitie van communicatie en – direct doorpakkend naar de rechterkant – hoe kun je daar accountable voor zijn? Daarmee wordt bedoeld: wat is de verantwoordelijkheid van communicatie en hoe laat je deze verantwoordelijkheid zien? Dat laatste is met de online monitoringstools nog best makkelijk. Zo laat ik in mijn werk als online adviseur graag zien hoeveel klanten ik online bedien – wat het bereik is van de online kanalen die ik beheer.

Operationele strategie komt pas later

Pas aan de rechterkant komt de operationele strategie zoals de ambassadeurs- of fanstrategie. De bouwsteen stakeholders dwingt je op te schrijven wie je nodig hebt om je de ambitie te bereiken. Daarna geef je aan welke resources je nodig hebt. Ik licht deze bouwstenen nu niet verder toe. Dat maakt ze zeker niet onbelangrijk. Het is zeker prettig als je vanaf het begin van je opdracht al duidelijk kunt maken wie je nodig hebt, wat je van ze verwacht en welk budget je nodig hebt. Wil je meer uitleg over de bouwstenen? Bekijk dan het boek. Ik heb kort een invulling van het frame beschreven met mijn visie en invulling. Wil je deze ontvangen? Download (gratis) via onze webshop de inzichten.

Download de samenvatting

In 2014 kwam het eerste boek uit over het Strategisch Communicatie Frame. Anke maakte er een boeksamenvatting van. Eerst vooral voor zichzelf maar deze is nu ook beschikbaar voor jou. Wil je deze ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang direct de gratis samenvatting door het formulier in te vullen.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief

Probeer het frame eens uit

Als opdrachtgever, als klant vraag je niet zo snel vragen om een ingevuld strategisch frame denk ik. Maar voor mij is het dus wel belangrijk. Niet altijd zichtbaar vul ik de bouwstenen voor elke opdracht in.
Ben je een communicatieadviseur? Dan wil ik je uitdagen om het frame eens uit te proberen. Je kunt het boek bestellen via deze website.

Mijn communicatie visie: In deze gedigitaliseerde wereld zie ik communicatie als dynamisch en zich in tijd en plaats ontwikkelend proces van transacties van betekenissen. Dat sluit helemaal aan bij het Helical Model van Frank Dance: Van te voren weet je niet wie eraan deelneemt en welke invloed dat heeft op de ontwikkeling van de betekenis. Continue bijsturen, kunnen schakelen en afstemmen is dus essentieel. Dat bepaalt bijvoorbeeld het hele communicatieproces en de planning. Starten na een inventarisatie van de deelnemers en hun betekenissen en al doende (door)ontwikkelen heeft dan ook mijn voorkeur.

Tip: Luister ook eens naar de podcast over het Strategisch Communicatie Frame. Elke communicatieprofessional krijgt wel eens te maken met de groan zone: je doet wat nodig is om de communicatie van jouw organisatie zo goed mogelijk in te richten, maar structurele oplossingen voor communicatievraagstukken vinden én integreren in je werkwijze is soms best even stoeien… Het goede nieuws? Wij vonden het middel om uit de groan zone te stappen, maar daarvoor moet je wel eerst opzoeken waar het schuurt. In de podcastserie vertellen wij hoe we dat doen.

Reageren

165 Reacties

  • Karen

   Dag Anke,
   Wil je mij de samenvatting sturen? Veel dank vast!

   Antwoord
   • Rachel de Jonge

    Hoi Karen!
    Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.

    Vriendelijke groeten,
    Rachel

    Antwoord
   • Florien Theunissen

    Dag Anke,
    Wil je mij de samenvatting sturen? Veel dank vast!

    Antwoord
  • Kim

   Hoi Anke
   Ook ik ontvang graag de samenvatting! Dank voor jouw heldere uitleg
   Groet
   Kim

   Antwoord
   • Suki Martis

    Hi Anke,

    Ik zou ook graag de samenvatting/ korte invulling van het frame ontvangen.

    Super bedankt alvast!

    Antwoord
    • Jolande Geertsema

     Beste Suki,

     je hebt de samenvatting van het frame ontvangen.

     Hartelijke groet, namens Anke van der Sluis,

     Jolande

     Antwoord
  • nynke bijstra

   Hallo Anke,

   Mag ik ook een samenvatting van het boek ontvangen? Dit zou super zijn!

   met vriendelijke groet,

   Nynke Bijstra

   Antwoord
   • Rachel de Jonge

    Hoi Nynke,

    Bedankt voor je interesse, hij komt nu jouw kant op!

    Vriendelijke groeten,
    Rachel

    Antwoord
   • Linda

    Hoi Anke,
    Ik zou ook graag de samenvatting/ korte invulling van het frame ontvangen.

    Alvast hartelijk dank!

    Antwoord
   • Joyce

    Hallo, zou je mij de samenvatting kunnen sturen?

    Mvg, Joyce

    Antwoord
    • Jolande Geertsema

     Beste Joyce,

     je hebt de samenvatting van het frame ontvangen.

     Hartelijke groet, mede namens Anke van der Sluis,

     Jolande Geertsema

     Antwoord
  • Anita Koolmees

   Ha Anke,

   Ook ik zou graag een samenvatting van het boek ontvangen.
   Alvast heel erg bedankt.

   Antwoord
   • Anke van der Sluis

    Hoi Anita, de samenvatting is alsnog naar je onderweg. GRoet, Anke

    Antwoord
    • Erik La Lau

     Beste Anke,

     Zou je mij ook de samenvatting willen mailen?
     Alvast bedankt!

     Gr. Erik La Lau
     Inholland

     Antwoord
     • Anke van der Sluis

      Hoi Erik, de samenvatting zit in je mail!

     • Ingrid grimbergen

      Beste Anke, graag zou ik je samenvatting ontvangen, alvast bedankt!

  • Denise

   Hi Anke, wil je mij ook de samenvatting sturen? Dank je wel!

   Antwoord
  • Gwen

   Hi, Ook ik ontvang graag de samenvatting!

   Groeten Gwen

   Antwoord
  • Shalinie

   Hoi Anke,

   Ik ontvang graag de samenvatting.

   Groeten,
   Shalinie

   Antwoord
 1. saskia Willems

  hoi,
  ik ontvang graag je samenvatting, met name vanwege de voorbeelden!
  groet, Saskia

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Saskia!
   Bedankt voor je interesse, hij komt jouw kant op.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 2. Bram

  Hoi,

  Ook ik ontvang graag een samenvatting.

  Met vriendelijke Groet,

  Bram

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Bram!
   Bedankt voor je interesse, hij komt jouw kant op.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 3. Maaike Dikmans

  Hoi Anke,

  Ik ben erg benieuwd naar je samenvatting! Groet Maaike

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Maaike!
   Bedankt voor je interesse, hij komt jouw kant op.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 4. Kat

  Hoi Anke,
  Leuk om te lezen hoe jij hiermee omgaat! Ik ontvang ook graag een samenvatting!
  Groet, Kat

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Kat!
   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 5. Caroline

  Hi Anke,

  Ik wil de samenvatting ook wel ontvangen.

  Vriendelijke groet,
  Caroline

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Caroline!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 6. Lars

  Beste l.s.

  Graag zou ik ook een samenvatting ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Lars

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Lars!
   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 7. Nathalie

  Hoi Anke,

  Ik ontvang ook graag de samenvatting!

  Groet,
  Nathalie

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Nathalie!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 8. Jeanette

  Ik heb ook belangstelling voor de samenvatting. Het artikel inspireert om er verder in te duiken.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Jeanette!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 9. Carin

  Hoi Anke,

  Ik ontvang ook graag de samenvatting! Alvast bedankt!

  Antwoord
 10. Carin

  Hoi Anke,

  Ik ontvang ook graag de samenvatting! Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Carin!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 11. Anneke

  Hoi, in mijn zoektocht kom ik je heldere uitleg tegen. Ik werk al een tijdje met het frame, maar merk dat het soms nog lastig is om dit met (interne) opdrachtgevers te delen. Ben erg benieuwd naar jouw voorbeelden en uitleg! Kun jij mij een samenvatting sturen? Dank je wel alvast.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Anneke!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 12. Joan Brakke

  Zou ik de samenvatting ook kunnen krijgen? Alvast bedankt.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Joan!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 13. Isabel Groot

  Goedemiddag, ik zou graag de samenvatting ontvangen. Ben heel benieuwd.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Isabel!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 14. Maureen van Veldhuizen

  Hoi Anke,

  Ik ben geïnteresseerd in jouw samenvatting. Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Maureen!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 15. Mirjam

  Ha Anke,
  Zou je mij ook de samenvatting willen sturen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Mirjam!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 16. Mirjam

  Ha Anke,

  Zou je mij ook de samenvatting willen sturen?
  Alvast bedankt!
  Groeten, Miriam

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Mirjam!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 17. Joan Brakke

  Is de samenvatting nog beschikbaar? Dan ontvang ik hem graag! 🙂
  Alvast bedankt. Groet.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Joan!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 18. Emely

  Hoi Anke,

  Ik ontvang graag de samenvatting. Bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Emely!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 19. Saskia van Dam

  Ik zou heel graag de samenvatting ontvangen. Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Saskia!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 20. Tineke

  Hoi Anke,

  Ik ontvang ook graag de samenvatting. Alvast bedankt! Ik ben benieuwd.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Tineke!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 21. Marion van den Berg

  Beste Anke/Rachel,
  heel interessant, zou je mij ook de samenvatting willen sturen?
  Dank je wel!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Marion!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 22. Margreeth

  Hoi Anke,
  Ik was op zoek op internet naar uitleg en voorbeelden van het strategische communicatieframe en ontdekte hier jouw heldere uitleg. Ik zou graag je samenvatting willen ontvangen. Zou dat kunnen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Margreeth!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 23. Aline Dorenbosch

  Hoi Anke,
  Ik wil graag je samenvatting ontvangen. Alvast bedankt!

  Vriendelijke groeten,

  Aline Dorenbosch

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Aline!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 24. Marloes

  Hi, zou ik de samenvatting mogen ontvangen? Alvast ontzettende dank.
  Hartelijke groet, Marloes

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Marloes!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 25. Manon

  Wil je mij de samenvatting sturen?
  Bvd!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Manon!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 26. Henriëtte Verhoeff

  Ik ben al wat aan het stoeien met het strategisch communicatieframe: graag ontvang ik ook jouw samenvatting!

  Veel dank alvast.

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Henriëtte!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 27. Joey

  Hi Anke,

  Superhelder en nuttig artikel! Ik ga zeker met het frame werken en zou, als het nog kan, graag jullie samenvatting van het boek ontvangen.

  Alvast dank!

  Vriendelijke groet,
  Joey

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Joey!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 28. Christa

  Hoi Anke,

  Ik ben geïnteresseerd in je samenvatting.
  Kun je het mij mailen?

  Dank!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Christa!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 29. Daniëlle

  Hoi Anke, op zoek naar meer info over het strategisch communicatieframe kom ik je artikel tegen. Wil je mij de samenvatting mailen? Dankjewel!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Danielle!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 30. Maaike

  Kan ik de samenvatting ontvangen?

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Maaike!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 31. Igor ter Halle

  Hoi Anke,

  Ik ontvang ook graag de samenvatting! Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge

   Hoi Igor!

   Bedankt voor je interesse, hij is verstuurd.
   We horen graag hoe je het hebt toegepast.

   Vriendelijke groeten,
   Rachel

   Antwoord
 32. Miriam

  Hoi Anke,

  Ik ben benieuwd naar jouw samenvatting van het boek. Wil je hem sturen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Rachel de Jonge