Maak het jezelf gemakkelijk, werk met een contentformat

door | apr 10, 2018 | #Contentmarketing, #Social Abonnement | 0 Reacties


Het bedenken van originele content voor je social mediakanalen kan best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er handige tips & tricks die je helpen om het ontwikkelen van leuke posts een stuk gemakkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld contentthema’s bepalen of werken met formats. In dit artikel nemen we je mee in het de laatstgenoemde én een van onze favorieten: het contentformat.

Wat zijn contentformats?

Contentformats zijn precies wat de naam doet vermoeden: formats binnen je content. Het zijn vaste modellen, formats, die je gebruikt voor je communicatieberichten. Op vrijwel ieder social media platform kom je ze tegen. Een van de meest bekende formats is de #throwbackthursday, ook wel #tbt op Instagram. Als je deze hashtag opzoekt dan vind je ruim 400 miljoen foto’s die een gebeurtenis uit het verleden van de plaatser laten zien.

Een andere is de #followfriday hashtag die enkele jaren geleden zijn opwachting maakte op Twitter. Met dit format worden er dus onder deze hashtag iedere vrijdag accounts gedeeld die waardevol zijn om te volgen. Natuurlijk kan ook Facebook niet uitblijven. Naast de eerder genoemde hashtags gebruiken veel Facebookgroepen vaste formats. Zo zie je vaak dat er een vaste dag is waarop je iets mag plaatsen ter promotie van je eigen blog/bedrijf, om een teveel aan reclame te voorkomen. Maar ook offline zie je vaste contentformats. Denk aan vaste rubrieken in de krant en de herkenbare tv-commercials met Meneer van Dalen van Albert Heijn.

Onderdeel van je contentstrategie

De keuze voor een bepaald format is onderdeel van je contentstrategie. Je denkt vooraf na over welk format bij je communicatie past en welke manier van delen jou helpt bij het bereiken van je doelgroep en je doel. Enkele voorbeelden:

Humans of New York

Humans of New York
Hun contentformat is heel eenvoudig. Ze delen verhalen van mensen op Facebook en doen dit altijd op dezelfde manier. Zoals je ziet aan de reacties en het aantal likes is dit een enorm succes geworden. Formats als onderdeel van je contentstrategie kan dus de gouden greep zijn in de groei van je bedrijf online.

Coolblue

Coolblue
Coolblue snapt het ook. Ze zijn heel alert op sociale media, weten de juiste tone-of-voice te pakken en ze hebben een hele hoge engagement (betrokkenheid) met fans. Zo hebben zij maandelijks de actie ‘Pakketpret’. Klanten van Coolblue worden gevraagd om met hun Coolblue doos een kunstwerk te knutselen. Coolblue kiest vervolgens twee van de mooiste inzendingen en deelt deze op Facebook. Ze laten hun klanten kiezen wie er wint door gebruik te maken van de verschillende soorten reacties op Facebook. Dit kost Coolblue waarschijnlijk weinig moeite, maar levert enorm veel interactie op. Wederom een gouden format dus.

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht
Dat boeken ook thuishoren op social media bewijst de Bibliotheek Utrecht als geen ander. Een tijdje geleden riepen zij de hashtag #bookfaceutrecht in het leven en daagde hun leden uit om de cover van een boek te verwerken in hun eigen foto. Eind 2017 koppelden ze er zelfs een winactie aan waarbij deelnemers een eReader konden winnen. Dit format zie je vrijwel iedere vrijdag terug op het instagramkanaal van Bibliotheek Utrecht.

Enkele andere mogelijkheden

  • Heb jij bijvoorbeeld een webshop waarbij je regelmatig fijne feedback krijgt van je klanten? Maak een tweewekelijkse post waarin je een tevreden klant laat vertellen over zijn/haar ervaring.
  • Een ander voorbeeld is het format van Esther Wienese, schrijver van het Rotterdamse Dakenboek. Voor haar ontwikkelden wij een format waarin ze wekelijks op een vaste dag een verhaal van een dak deelde uit haar boek.
  • Bij vloggers zie je dat ze op vaste dagen vlogs plaatsen volgens een vast format.

Zelf aan de slag?

Formats helpen je in het maken van je berichten. Je hoeft niet telkens na te denken wat voor soort bericht je maakt. Je hebt immers vooraf al bepaald hoe je je bericht gaat maken en delen. Met formats ontwikkel je dus sneller, maar ook betere content. Wil je zelf aan de slag en heb je nog iets meer houvast nodig? Hieronder vind je een stappenplan waarmee je een eigen format ontwikkelt.

Stap 1. Bedenk een format dat past bij minimaal 1 van je contentthema’s en je doelgroep. Laat je inspireren door de eerder genoemde voorbeelden als je er niet uit komt. Denk na over welk format je bereik en interactie oplevert.

Stap 2. Maak een planning waarin je het format gaat realiseren. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: wat wordt de inhoud van je bericht en wie/wat heb je nodig om het te gaan maken?

Stap 3. Maak je bericht, video, foto – kies de bijpassende contentvorm (bijv. tekst of video). Voor sociale media gebruik je in ieder geval altijd een afbeelding. Deze kun je opmaken met bijvoorbeeld Canva.com.

Stap 4. Plan je bericht in op het gekozen kanaal. Plan ook gelijk een moment in waarop je de volgende post van het format gaat uitwerken.

Stap 5. Evalueer, bekijk de statistieken. Hoe is het gegaan? Heb je bereik gehad en interactie? Waarom wel, waarom niet? Wat kun je meenemen naar de volgende post? Let op dat je je format wel even de tijd om te slagen geeft.

Direct aan de slag met de contentkalender van Social Abonnement? Download de kalender hier

Reageren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

viceversa-communicatie

Aanmelden voor de nieuwsbrief

* indicates required

Vice Versa is een samenwerkingsverband van zakelijke professionals op het gebied van: #marketing. #communicatie en #innovatie.
Meer over ons

Misschien vind je dit ook interessant:

Zo krijg jij je shit wél done

Zo krijg jij je shit wél done

De grootste verandering in mijn carrière was het moment dat ik besloot niet meer afhankelijk te zijn van anderen bij het opleveren van mijn werk. Ik besloot om vanuit autonomie te werken, alles te bevragen en werk op te hakken in kleine stukjes. En vervolgens daarin...

Wij zijn geen bureau!

Wij zijn geen bureau!

Nee, we zijn geen bureau. Afgelopen week vertelde ik het nog tegen een stagiaire die ons team komt versterken en tegen een potentiële klant. Wij kiezen er voor om geen bureau te zijn, geen traditioneel bureau moet ik er dan wellicht bij zeggen. Maar wat zijn wij dan...

Breng je strategie tot leven!

Breng je strategie tot leven!

DOOR ANKE VAN DER SLUIS & ILSE VAN NOPPEN  BRENG JE STRATEGIE TOT LEVEN MET DEZE TIPS De effecten van het werken met het frame kunnen groot zijn. Mits de strategie écht gaat leven. Hoe doe je dat? Ilse en Anke geven je 3 tips.  Allereerst is het belangrijk dat je...